Istorija

Kako je sve počelo...

1921

Sve je počelo 1921. godine dok je pronalazač, Edmond Mičel, stajao na polju šećerne trske u Luzijani u Sjedinjenim Američkim Državama. Posmatrao je radnike koji su mačetama krčili put kroz gustu i žilavu šećernu trsku. To je bio težak i zamoran zadatak. Dok ih je gledao, Mičel je razmišljao o tome da sigurno postoji i neki lakši način. A ta misao kasnije je dovela do osnivanja korporacije Skil.

U svojoj radionici u Nju Orlinsu razvio je mehanizovanu mačetu. Ali da bi ta ideja funkcionisala, shvatio je da sečivo mora nekako da se okreće. Uskoro je počeo da unapređuje svoju originalnu ideju i 1923. godine razvio je prvu ručnu električnu testeru na svetu. Jedne novine iz Nju Orlinsa objavile su kratak članak o tom pronalasku.

Džozef V. Saliven, koji se bavio razvojem poljoprivrednih farmi, pročitao je članak na svom putu od Mineapolisa do Floride. Pošto je smatrao da je ideja sjajna, krenuo je pravo u Nju Orlins da pronađe Edmonda Mičela.

1924

Nakon dodatnih poboljšanja ručne električne testere, Edmond Mičel i Džozef V. Saliven osnovali su 1924. godine kompaniju pod nazivom „The Michel Electric Handsaw Company“. Svoj revolucionarni pronalazak nazvali su „Skilsaw“.

1926

Edmond Mičel želeo je da nastavi sa onim što je najviše voleo: pronalascima. Napustio je kompaniju 1926. godine. Te godine je naziv „The Michel Electric Handsaw Company“ promenjen u „SKILSAW Incorporated“. Do kraja te godine proizvedeno je već 2.000 kružnih testera.

1928

Te godine je u proizvodnji električnih alata prvi put upotrebljen liveni aluminijum. Kompanija SKIL bila je pionir u primeni aluminijuma koji je alat učinio lakšim i čvršćim. U to vreme su uvedena i mnoga bezbednosna poboljšanja. Prva prenosna kružna električna testera, „Model E“, razvijena je 1928. godine.

1934

Posle nekoliko godina bavljenja samo prodajom kružnih testera, 1934. godine SKIL je uveo svoje prve električne bušilice.

1936

SKIL je uveo program osiguranja i penzioni plan za svoje radnike 1936. godine. To je bilo veoma napredno za vreme u kojem su poslovi još uvek bili retki, a kompanije svojim radnicima nisu davale nikakve dodatne pogodnosti.

1937

Kružna testera „Model 77“, koja je kasnije postala SKILov referentni proizvod, prvi put je proizvedena 1937. godine. To je bio čvrst i pouzdan alat koji je ubrzo postao industrijski standard. Trgovci su ga nazvali najboljom prenosnom električnom testerom dostupnom u to doba.

1947

Asortiman proizvoda SKIL dodatno je proširen proizvodima kao što su odvijači, udarni ključevi, električne bušilice i čekići, brusilice, rezači živice, različite vrste kružnih testera i različit dodatni pribor!

1952

Naziv kompanije „SKILSAW Incorporated“ promenjen je u „Skil Corporation“, što je odražavalo mnoge različite proizvode i stotine modela koji su se proizvodili. Naziv „SKILSAW“ registrovan je kao žig kompanije.

1961

Zahvaljujući pozitivnim izvoznim trendovima, SKIL je odlučio da osnuje sopstvenu organizaciju u Evropi, pa je 1961. godine otvoren Skil Nederland N.V. u Bredi (u Holandiji). Džon Saliven, unuk osnivača Džozefa Salivena, imenovan je izvršnim direktorom. Do kraja te godine SKIL je proširio svoje aktivnosti otvaranjem brojnih poslovnica širom Evrope. Centar u Bredi je postao sedište za Evropu i pokrivao tržište celog kontinenta.

1966

Bolton Saliven, sin suosnivača Džozefa Salivena, posetio je sedište SKILa u Bredi. 1966. godine kompanija SKIL je proizvela 10-milionti električni alat od svog osnivanja.

1996

1996. godine SKIL je kupila kompanija Robert Bosch GmbH.

2008

SKIL Evropa predstavila je svoju liniji proizvoda „SKIL Masters“. To je značilo da je SKIL u Evropi uz svoje proizvode iz linije „uradi sam“ počeo da nudi i alate za profesionalne korisnike.

2011

U Evropi su ponovo počeli da se prodaju baštenski proizvodi kompanije SKIL. Svi baštenski alati iz te linije imaju jedinstven sistem za odlaganje (Easy Storage System) za praktično odlaganje alata.

2017

Chervon (HK) Ltd. je kupio SKIL 2017. godine. Misija kompanije Chervon je da kontinuirano pravi inovativne proizvode, što izvanredno odgovara fokusom kompanije SKIL na razvoju pametnih proizvoda koji su pristupačni i jednostavni za korišćenje.